الاسلام هو حياتي -Islam je moj zivot

SVE ONO STO NIJE U SKLADU S HIDZABOM ,NIJE HIDZAB KAKAV TREBA BITI!!!

30.09.2008.

Bajram serif mubarek olsun!!!!!!!!!

Eid Mubarak

عيد مبارك

BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

 

29.09.2008.

''Hidzab'' u Svedskoj!!!

Napokon slike pokrivenih djevojaka u Svedskoj!!Slike sam nasla na jednom blogu,medjutim ja bih ovo vise nazvala rock hidzab!Zalosno je ,da ima mnogih kojima se dopada ovaj stil!Ne zelim reci da je ovo hidzab hidzab,ali eto bar pogledajte kako to izgleda marama i pokrivene djevojke na ulicama Svedske!

28.09.2008.

Nacini pokrivanja

 

28.09.2008.

A Muslimah's Palace

Novi blog,koji ce inshaallah biti veoma interesantan..Vlasnica bloga je djevojka,koja vec ima veoma uspjesan blog Hegab-Rehab.Novi blog je posvecen dizajnima islamske kuce,to jest kako izgledaju ili mogu izgledati muslimanske kuce .Slike su prelijepe ...Neke mozete vidjeti na mom blogu,a ostale na blogu:

http://muslimah-palace.blogspot.com/

 

 

 

27.09.2008.

Hanan Turk

Prije sam pisala o ovoj egipatskoj glumici koja je odlucila da se pokrije.Mashaallah,sad radi na polju ''da'we'' i pomaganja onima kojima je ta pomoc itekako potrebna..Nasla sam nove njene slike,mada oni koji zele vidjeti vise mogu posjetiti njenu grupu na facebooku hanan turk lovers....i vidjeti vise!

 

27.09.2008.

Kina i hidzab!!!

 

Mashaallah ,i u Kini imamo sestre s hidzabom!Pogledajte kako izgleda modna revija muslimanske odjece u Kini!!

 

 

 

 

 

[W020071007710070226867.jpg]

 

27.09.2008.

Abaija u Hollywoodu!

 

Kad nemuslimanke oblace abaije,i to ni manje ni vise,na dodjeli Emmy nagrade!!Medjutim,prelijepo izgleda!

 

26.09.2008.

''ALLAHUMME, INNEKE AFUWWUN, TUHIBBU-L-AFWE, FA'FU 'ANNI

 Noc Kadr je bolja od hiljadu mjeseci!!!

r, 3.):

Aiša, radijallahu anha,  je upitala: ''Allahov Poslaniče, ako budem znala koje noći će biti Lejletul-kadr, šta ću u njoj izgovarati?“ Reci: ''ALLAHUMME, INNEKE AFUWWUN, TUHIBBU-L-AFWE, FA'FU 'ANNI (Allahu moj, Ti potpuno grijehe opraštaš i voliš opraštati, pa mi oprosti!).'' (Tirmizi, 3513; Ibn Madže, 3850; Hakim, 1/530; i drugi)

اَللَّهُمَّ اِنَّكَ عَفُوٌّ ، تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

 

 

26.09.2008.

Iskoristite blagodati Petka!!!

 

Petak je!!!

Ne zaboravite suru Kehf,salavate,i ostale ibadete...........

Donosite  što više salavata na Poslanika s.a.v.s. uoči petka i petkom.

Tekabelallahu minna dzemi'an inshaallah!!!

24.09.2008.

Nase hrabre sestre u Palestini!!!

Ne zaboravimo nase hrabre sestre u Palestini,za vrijeme ovih mubarek dana Ramazana!!!

 

Kada si brate i sestro posljednji put pomogao Palestini i jesi li to učinio ikada u svome životu? Gdje to sve ne trošiš novac, a za Palestinu nisi dao ni marku? Koliko si cigareta popušio, koliko si kahva popio, koliko si kolača pojeo, koliko si odijela promijenio, koliko si mirisova potrošio, a nisi nikada pomisio da u Gazi ovih dana gotovo dva miliona muslimana nema ništa? Koliko si mobitela promijenio, na prvom mjestu svojoj djeci, pa i sebi, a nikada nisi pomislio da djeca u Palestini nemaju ni hljeba, ni školskog pribora, koliko si igrica obezbijedio svojoj djeci, dok djeca Palestine o tome mogu samo maštati, koliko si novaca potrošio u besposlicu, dok djeca u Palestini, Iraku, Avganistanu i Istočnoj Bosni ne znaju za radost, već samo za strah i patnju? Znaj brate i sestro, da ćeš biti pitan i da će biti pitani tvoji vladari i nadređeni šta su učinili za sve njih, jer mi nemamo pravo da budemo rahat, dok god oni pate i nemamo pravo na bezbrižan san, dok se oni smrzavaju od zime i žive u ruševinama ili pod vedrim nebom! 
Na svakom muslimanu je da saosjeća sa muslimanima Palestine, da sve informacije o dešavanjima u Gazi i Palestini prenosi drugim muslimanima i humanim ljudima, da upućuje dovu Uzvišenom Allahu, da materijalno pomogne muslimane Palestine, da se kloni grijeha, jer grijesi mogu biti uzrokom patnje drugih muslimana, da bojkotuje jevrejske prizvode i proizvode onih koji im pomažu, da organiziraju demonstracije itd..

Ako ne mozemo ovo gore navedeno,Ispunimo u skladu sa našim mogućnostima naše obaveze prema našoj braći i sestrama u Palestini!


Dova!

Uputimo Allahu dz.s. dovu za njih!!!!!!!!!

[Palestinan+woman+pushed.bmp]

 

 

[palestinan+mosque.bmp]

 

 

Zar nisu hrabre???

 

Gospodaru, pomozi nasoj braci i sestrama u: Palestini,i na svakom drugom mjestu gdje su Muslimani izlozeni napadima neprijatelja islama, oslobodi nas nasilja nasilnih vladara, oprosti nam grijehe i uvedi nas u dzenet!

 Gospodaru, pomozi našoj braći i sestrama u Palestini, vrati neprijateljima islama njihove spletke i učini ih poukom  za one koji pameti imaju, očisti nas od grijeha, ne iskušavaj nas sa onim što nećemo moći podnijeti, oprosti nam grijehe i počasti nas u džennetu, društvom sa: poslanicima, šehidima i dobrim ljudima!

Amin!

 

 

 

 

23.09.2008.

Tv voditeljice i hidzab!!!

Pogledajte stil pokrivanja kod voditeljica  u razlicitim tv kucama!Posebno mi se dopada kako su pokrivene i obucene na Tv Menar,uvijek su pokrivene'''bas kako treba''',znaci niti izvode kakve ''karafeke,'',niti im se vrat ili nesto drugo vidi,osim onog sto je dozvoljeno..Takodje,sto se tice sminke ,ne izgledaju poput''crtanog filma'',sto bi rekla jedna nasa profesorica ,dok sam jos u Medresi bila...

Najbolja je ona sminka koja se ne primjeti,a ne kad vidis danasnju djevojku,pravi '''crtani film'''...

Jedino ,voditeljice na Dubai tv,naravno poneke,imaju stil pokrivanja '''kako reci smijesan''',ali stvarno da se covjek pita eh sta je ovo??Marama na glavi,a shishke izbacene ,??!!

Medjutim,trebamo znati da ne nosi svako hidzab zbog hidzaba!!I sama sam to otkrila odnedavno..Kod nekog je to hidzab kao tradicija,kod nekog modni trend,kod nekog opet ;;nesto drugo'''.

Medjutim,elhamdulillah ,vecina nas je ti koji znamo smisao same rijeci Hidzab...i nosimo ga inshaallah nadati je se kako bi stekle zadovoljstvo Allaha dz.s.

Samo je On taj Koji zna,kako ga nosimo ,zasto i zbog cega???

Ostajte mi u Allahovoj milosti!!!

 

 

 فقه النساءجنتي

 

 

21.09.2008.

Posljednja trecina Ramazana-spas od vatre!

 

Posljednja trećina Ramazana je period koji je u hadisima Muhammeda a.s. označen kao '' 'itkun minen niran'', odnosno vrijeme kada Allah dž.š. intenzivnije oslobađa svoje robove od vatre džehennemske. Shodno tome Muhammed a.s. bi tada pojačavao svoj ibadet, više bi učio Kur'an, a posljednje noći Ramazana provodio bi u namazu.

U predaji koju bilježi

Buharija stoji da bi Poslanik a.s., kada dođe zadnja trećina Ramazana, smotao svoju postelju, noći provodio u ibadetu i budio svoju čeljad radi noćnog namaza. Noćni namaz ''salatut tehedžud'' je bilo nešto što Muhammed a.s. na kraju Ramazana nije propuštao, čak ni onda kada bi bio bolestan. Na rekatima bi dugo učio Kur'an tako da ga je jedne noći Bilal zatekao u namazu pred samo nastupanje sabahskog vremena.

Tu praksu nastavili su i ashabi. Tako se prenosi da bi halifa Omer b. Hattab u zadnjoj trećini Ramazana klanjao noćni namaz a kada bi prošlo pola noći budio bi svoju porodicu i govorio ''Namaz, namaz!'' učeći kur'anski ajet ''Naredi čeljadi svojoj da obavlja namaz i ustraj u tome!'' (Taha – 132.).

U posljednjoj trećini Ramazana se krije i noć Kadr koja je vrijednija od hiljadu mjeseci (što je period od 83 godine i 4 mjeseca). Upravo zbog vrijednosti noći Kadr Allah dž.š je ovu noć učinio skrivenom. Ono što nam je poznato iz hadisa Muhammeda a.s. jeste da se ona krije u jednoj od neparni noći zadnje trećine Ramazana što je podstrek za muslimana i muslimanku da se dodatno angažuju i pokušaju dosegnuti blagodati ove noći.Jedna od obaveza vezanih za post je i davanje sadekatu-l-fitra .

Prenosi se od Ibn Abbasa: Naredio je Poslanik s.a.v.s. zekatu-l-fitr (sadekatu-l-fitr), kao čišćenje za postača, od ružna i bestidna govora, i kao hranu siromaha. Onaj ko ga da prije namaza (bajram-namaza) biće primljen, a ko ga da poslije namaza, on je kao sadaka. (Ebu Davud)

Jedne prilike je Allahov Poslanik, s.a.v.s., bio na minberu i izgovorio tri puta Amin. Kada je sišao sa minbera, pitali su ga: Allahov Poslanice, šta predstavlja ono tvoje aminanje na minberu. Na to im Allahov Poslanik, s.a.v..s, rece: došao mi je Dzibril i rekao: Neka je propao svako onaj ko doceka starost svojih roditelja i to ne bude razlog da mu budu oprošteni grijesi, nakon cega sam rekao: amin. Zatim je Dzibril rekao: Neka je propao onaj koji kada se ti Muhammede spomeneš ne donese na tebe salavat, na što sam rekao: amin. Zatim je Dzibril rekao: NEKA JE PROPAO SVAKO ONAJ KO DOCEKA RAMAZAN,A NE BUDE MU OPROSTENO, pa je Muhammed, a.s., na to rekao: amin.

 Postoji jedna arapska izreka koja kaze: Lejsel-'idu limen lebisel-dzedid innemal-'idu limen ta'atuhu tezid, što znaci Nije bajram ili slavlje onome ko obuce novo odjelo za bajram, nego je slavlje za onoga cija se pokornost Allahu povecala.

Rekla je Aisa r.a.: "Prvih dvadest dana (Ramazana) je Poslanik s.a.v.s. mijesao namaz i spavanje, a kada bi doslo zadnjih deset dana, o­n bi slozio i odlozio svoj ogrtac!" (Prenosi Ahmed).

 Nije samo Poslanik s.a.v.s. pojacavao ibadet, vec je na to podsticao i svoju celjad, pa se od Aise r.a. takodje prenosi da je Poslanik s.a.v.s. budio svoju celjad radi obavljanja nocnog namaza u zadnjih deset noci Ramazana!" Tom prilikom bi govorio: Rubbe kasijetin fiddun’ja, arijetun jevmel-kijameh – mozda ce neko ko je bogat na dunjaluku, biti siromah (tj. u pogledu dobrih djela) na Sudnjem danu.
 

20.09.2008.

Pokrivanje zena kod Krscana i Jevreja!!

Evo da pokusam ponovo!

Prikazani stilovi su stilovi pokrivanja kod Krscana i Jevreja!Naravno,da i kod njih se zene pokrivaju,mada su neki itekako zaboravili to!

Prikazani stilovi nisu preporucljivi u Islamu,jer ne ispunjavaju osnovne uslove za hidzab onakav kakav treba da bude!

[bun1.jpg]

 

Uspjelo je sad!

20.09.2008.

Pokrivanje kod Krscana i Jevreja!!

Ne mogu da objavim post,koliko se vec zezam evo..Ni sama ne znam,u cemu je problem.......Slike pokrivanja kod Krscana i Jevreja,kakvo li sam to prekrsila pravilo..Bas me zanima??Poslije pokusam ponovo!

18.09.2008.

Pokrivanje!!-Malezija-Novi nacini!

[scan0003wu8.jpg]

 

[Teknik_Ikatan_Tudung_Page_06_Image_0001.jpg]

[Teknik_Ikatan_Tudung_Page_01_Image_0001.jpg]

[sedinginsalju.jpg]

18.09.2008.

Poslije teskoce dolazi olaksica!!!

Da li razmisljamo o smrti ili mislimo ma hajde jos je

rano ,necu ja jos umrijeti!Zivot je ispred mene!

Medjutim,da li znamo koliko cemo zivjeti ili ne??

Ne,naravno i hvala Allahu dz.s. za  to!Medjutim,trebamo

razmisljati da za jedan beznani trenutak mozemo napustiti

ovaj prolazni svijet!Evo jedan predivan post o

tridesetogodisnjoj djevojci koja je uzivala u zivotu i

iznenada se oprostila od njega...Post je preuzet s divnog

 bloga,kojeg trebate itekako posjetiti i vidjeti i ostale

slike ove djevojke,i kako je to ona zivjela svoj zivot,i da li

 je mislila da ce rano napustiti ovaj svijet!Razmislite,zivot

prolazi,sta ste uradili??Ili vam je mozda svejedno!Mozda i

 jeste sad ,medjutim nece vam biti svejedno

poslije ,vjerujte mi!!!Ovdje je rijec naravno o

nemuslimanki,medjutim pokusavajuci da budemo dobri

muslimani ,ne znaci da ne trebamo izvlaciti pouke i iz

njihovih sudbina!Takodje ,muz od ove preminule  djevojke

ima svoju stranicu http://www.mattlogelin.com/,na kojoj je

poceo pisati kad je njegova zena zatrudnila.Opisivao je

 njihove dan i kako ocekuju svoju

bebu,,,,..Medjutim,zamislite kad na blogu citate,;;dobili

 smo bebu''',''sve je ok'',i zatim :Liz je umrla!!Umrla

kad je krenula da uzme svoju bebu u narucje!

 

pa eto

citajte...Ako ne zelite da citate vjerske knjige smatrajuci

ih .........,onda izvolite ...Mozda ,nesto i naucite,vi koji

ne razmisljate da vas ceka i onaj svijet!

http://afterhardship.blogspot.com/

 


.

. Ramazan ima ili 29 ili 30 dana....

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30

30 ....Nikad nece biti vise od 30 ...
Dobro pogledaj!!


Hajde da ponovo ih brojimo!!1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30

Trideset!!

Pogledaj svaki od ovih dana i zamisljaj ga kao jednu godinu!

Trideset godina!Nikada nece biti vise od trideset godina!

 

 

13. septembra trebao je biti tridest prvi rodjendan od Liz Logelin!!Medjutim,nece biti vise od trideset!


Subhanallah!

Niko nije ni pomislio na smrt i da bi mogla doci!Pogledajte njen zivot,slike!!!. http://www.flickr.com/photos/mattlogelin/sets/72157604376758476/Sjaji ,zar ne!?. Puna zivota!.


Ne mozete reci da nije bila ziva!

Voljela je i bila voljena! 

 

Ona je lekcija nama ostalima koji i dalje zivimo!.


Imala je 30 godina kad je rodila svoju bebu Madeline!


Imala je 30 godina ,kad je umrla 27 sati nakon  porodjaja...

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27...

27

Vidite!!! Ne mozete stalno brojati do 30!

Nije imala vise od 27 sati da bude majka svojoj novorodjenoj bebi!.Vi koji imate djecu,koliko im vremena posvecujete!!!Zalite se da vam je i to premalo!!??
Da,zaista je zivjela.
Svaki od ovih dana je poklon od Allaha dz.s. za tebe!Da li ikad zahvaljujes za to??

Stop.

Svi se trebamo zamisliti ...Mislimo da cemo docekati 75,80 godina!!!
Ona nije docekala!

A ti??

Mozes li reci da znas ,osjecas koliko ti je sati ,dana,godina preostalo?


Allah je Taj koji samo zna!.
Mi smo Allahovi i Allahu se vracamo!.

.
Count your night by stars, not shadows.
Count your days by smiles, not tears.
And on any birthday morning,
Count your age by friends, not years.
~Louise Conrad Hill

 

 

 

'Samo Allah zna kad ce Smak svijeta nastupiti, samo On spušta kišu i samo On zna šta je u matericama, a covjek ne zna šta ce sutra zaraditi i ne zna covjek u kojoj ce zemlji umrijeti; Allah, uistinu, sve zna i o svemu je obaviješten.'

 
16.09.2008.

Dizajni!

 

 

 

15.09.2008.

Svasta pomalo!

Svaku noc poslije iftara pratim takmicenje  na egipatskoj televiziji......

Uglavnom,svake noci po dva para,koji su vec zaruceni i pokusavaju da osvoje taj dugo '''ocekivani''' stan..

Kazem ,dugo,jer ne mozete ni zamisliti kakva je situacija u Egiptu ,kad je rijec o stanu...Mnogo je djevojaka i momaka,koji nemaju sansu da uplove u bracne vode,pa cak i do 40-te godine..Da,40pte ,jer o kiriji se ne moze ni sanjati,odakle??

Eto,sad imaju priliku da dobiju tih 30 parova ,30 stanova,kao ramazansku hediju od jednog poznatog biznismena..

Interesantno je,sto uglavnom izabrani su parovi ,koje sacinjavaju momci i djevojke koji su zaposleni..,

Sad je zavrsio vecerasnji kviz,i nevjerovatni osjecaj je ,kad vidis koliko su se obradovali ti mladi ljudi!A naravno,ko i ne bi??Nije mala stvar dobiti stan!

Medjutim,nakon pobjede ,prva stvar koju je momak uradio,sa svojim bratom i rodjakom,jeste da je ucinio sedzdu u studiju egipatske televizije...Naravno,velika stvar...

Prije nekoliko dana ,natjecatelj je bio vec 8 godina zarucen ,a trenutno ima 40 godina...

Zamislite ,Cetrdesetogodisnjak ,koji na zenidbu ceka vec osam godina ,medjutim nemaju gdje da zive!!!

Ovaj par je izgubio,medjutim ipak ih nisu pustili praznih ruku,nego su im u ovim mubarek ramazanskim danima ispunili tu zelju i darovali stan...

Eto ,toliko...Mada nema nikakve veze s hidzabom,ali ima s onim dijelom bloga:Svasta pomalo!!!

15.09.2008.

Sta obuci??

Dizajni sesnaestogodisnje djevojke ,nase sestre u vjeri,kako i sta obuci ??

Sestra inace zivi u Americi ,gdje i studira ...

Ovo su njene ideje ,a mozete je posjetiti na blogu:

http://ohsomuslim.blogspot.com/

http://ohsomuslim.blogspot.com/

 

Da li vam se svidjaju njene ideje ili ste mozda drugacijeg misljenja??Svidjaju mi se cipele,jer nije stavila previsoku petu,odnosne vecinom su ravne cipele njen izbor!

14.09.2008.

Nacini pokrivanja u Maleziji!!

Opet Malezija!

Nekoliko novih nacina za pokrivanje marame,ukoliko nemate sta raditi,ili jednostavno zelite da probate kako to izgleda na vama!!

Ollie's Collage on Picasa 3

 

[Teknik_Ikatan_Tudung_Page_13_Image_0001.jpg]

 

[Teknik_Ikatan_Tudung_Page_17_Image_0001.jpg]

 

[Teknik_Ikatan_Tudung_Page_12_Image_0001.jpg]

 

[Teknik_Ikatan_Tudung_Page_18_Image_0001.jpg]

 

[yellow.jpg]

Thank you Ange !!!

11.09.2008.

Sirija

U Siriji kao i svugdje postoje razliciti nacini pokrivanja.....

Pogledajte kako izgledaju nase sestre u Siriji ,i kako se to one pokrivaju??!!

Esarpa prebacena preko bez iglica,dok ispod esarpe je Almira kapa...Pohladno jutro,djevojke cekaju predavanja...

Pogledajte koliko raznovrsnih boja  esarpi u jednoj slici....

Dvije verzije sirijskog nikaba

 

I na kraju ,jedna karikatura koja odrazava stanje u Siriji kada je hidzab u pitanju!!

syrian_hijab.jpg

10.09.2008.

eru iar

iiiii

10.09.2008.

Ramazan u svijetu!!!!!!!!!!

 

 

Ramazan u svijetu!!!!!!!!

Ucenice se pozdravljaju s jordanskim kraljem Abdullahom tokom njegove ramazanske posjete u Talebijju -palestinskom izbjeglickom kampu u Ammanu

Jordanski kralj Abdullah razgovara s palestinskom porodicom tokom njegove posjete u Talebiji -Palestinskom izbjeglickom kampu -u mjesecu Ramazanu...

Dova djevojcica za iftar -- u skoli u Indiji

Djevojka muslimanka obavlja namaz u skoli tokom mjeseca Ramazana

Zene Palestinke  hodaju u okicenom Jerusalemu,stari dio grada....

Kashmir-Zena uci Kur'an u mjesecu Ramazanu u dzamiji Hazreti Shejha Hamze Makzuma


 

09.09.2008.

Ako mislis da si nesretan??Pogledaj ovo!!!!


Ako mislis da nisi sretan ,pogledaj njih!!
Ako mislis da je tvoja plata mala,pa sta je s ovom djevojcicom?

Ukoliko mislis da nemas mnogo prijatelja?!

 

Ako mislis da treba tebi dati neko,pogledaj ovog covjeka??
Ako mislis da tvoja okolina nije fer,pa sta je s ovom zenom i njenom okolinom???

Zalis se na saobracajni prevoz,pa sta je s njima??

Ukoliko mislis da patis u zivotu,pa da li patis vise od njega?


Uzivaj u zivotu s tim sto imas...Kod drugih ljudi je stanje gore od naseg...


Mnogo je stvari koje ce se svidjeti tvojim ocima,medjutim malo od tih stvari ce se svidjeti tvojoj dusi i srcu!!

 

Jos uvijek se zalis??

Pogledaj oko sebe i budi zahvalan Allahu dz.s.  za sve to sto imas u ovom prolaznom zivotu!!!

Mi smo sretni,imamo mnogo vise,nego sto nam treba!.

Na kraju krajeva,sve cemo ostaviti,a ponijeti cemo svoja djela!

Ne dopustimo da nas zavede ovaj moderni svijet sa svojom nemoralnoscu i da zaboravimo svog brata ili sestru u nevolji!

Zalimo se manje,a dajimo vise!!


09.09.2008.

Kana-Henna

 

 Pogledajte kako izgleda ukrasavanje tijela i ruku kanom!!Inace ukrasavanje kanom je popularno i gotovo nemoguce je ostavljanje ove prakse u mnogim arapskim zamljama .Kana je jedan od glavnih elemenata koji moraju biti prisutni za vrijeme obreda vjencanja.Mnoge djevojke,kako s hidzabom,nikabom,ili cak otkrivene ,noc prije vjencanja provode u ukrasavanju kanom...Mnogi su i razliciti su oblici ukrasavanja ...Tako ,u Egiptu mozete naci radnje u kojima ce vam za dva eura ili cak i manje ukrasiti ruke ,onako kako vi zelite[sami izaberete mustru].

Takodje,na ulicama ,mozete naci zene koje ce vam same nuditi ,i nece vas ostaviti dok ne pristanete...

Moja drugarica je to,itekako voljela...Svaki put kad bi putovala u Bosnu ,ukrasavala je ruke,da bi pokazala u Bosni...Reakcija je bila,ma sta si to radila!!!

Pogledajte neke slike,a ostalo sto vas interesuje imate na prelijepom blogu sestre iz Francuske koji je posvecen kani za vjencanje.

Blog je:http://hennamariage.blogspot.com/

Kako vam se svidja kana ,i da li bi je stavljali na ruke???

 

 

 

 

09.09.2008.

Blogovi o hidzabu!!!

Kao sto sam vam i obecala,izvolite linkove za predivne blogove o hidzabu nasih sestara sirom svijeta!!!

Prvi je vlasnistvo zene s nikabom  koja trenutno zivi u Americi:

 

http://beautifulmuslimah.blogspot.com/

Ova sestra je nedavno otvorila i ovaj blog o vjencanicama:

http://bridewearshijab.blogspot.com/

 

Zatim blog djevojke Ange iz Australije  koja posjecuje moj blog:

http://hegab-rehab.blogspot.com/

 

http://thehijablog.wordpress.com/

http://hijabifashionista.blogspot.com/

http://caribmuslimah.wordpress.com/

http://hijabtrendz.com/

http://hijabstyle.blogspot.com/

Blog o abaijama:

http://abayagirl.blogspot.com/

Blog o turskoj odjeci:

http://www.tesettur-hijab.blogspot.com/

I mnogo ,mnogo,drugih blogova o hidzabu koje cete same otkriti posjecivanjem ovig blogova!!!!

Nadam se da cete se okoristiti i saznati mnogo interesantnih stvari .......

09.09.2008.

Prelijepa slika!Zar ne???

IBEBQ1MOCA1D9TBD

 

08.09.2008.

http://hijab-bosnia.blogspot.com/

Mnogo je sestara iz ostalih zemalja koje su posjetile ovaj moj blog i veoma im se dopao.Takodje svaka od njih ima svoj blog o hidzabu i stilovima pokrivanja .....Tako da sad imam i drugi blog na kojem cu postirati kad budem imala vremena..Takodje ,imacete priliku da kroz moj blog upoznate i njihove blogove koji su itekako interesantni,pa da vidite kako to razmisljaju pokrivene djevojke ne samo vlasnice marame,nego i vlasnice nikaba koje posjeduju blogove o hidzabu .

Poslije cu vam dati adrese njihovih blogova ,koji kao sto rekoh itekako su interesantni........

Moj blog ,tek otvoren:http://hijab-bosnia.blogspot.com/

Posjetite,i ucestvujte u komentiranju postova pokrivenih sestara iz cijelog svijeta...

07.09.2008.

Dizajni!!!!!!!!!!

Nekoliko dizajna od sestara sirom svijeta ............

Svidjaju li vam se njihove ideje ??

 

 

Ovo je prijedlog jedne sestre na temu:Kako se obuci za cas ucenja Kur'ana!?

 

Dizajni s abaijom

Ravne cipele i abaija

 

06.09.2008.

City sisters show

Pisala sam prije o ovom show-u koji mozete pratiti na Islam Channel-u.

Pogledajte video clip iz jedne od emisija u kojoj su prikazani nacini stavljanja marame...

05.09.2008.

Kako sejtan nagovara pokrivenu djevojku da se otkrije??

Pogledajte predivan video clip koji pokazuje kako sejtan nagovara zenu s hidzabom [pokrivenu ] da se otkrije  ili da ne stavi maramu onako kako treba?Sta joj govori??!!!Zamislite sta sejtan onda govori otkrivenoj djevojci!!!!!!

face="Arial">

05.09.2008.

Hidzab na poslu!Zasto da ne!??

Danas je bas nastupilo neko cudno vrijeme,sta sve neces vidjeti,a sve se to itekako smatra ''normalnim''.Medjutim,normalnim za koga??Za ''normalne'' koji smatraju da to jesu,ili??

Danas posto hocemo da smo moderni ,odnosno da bi rekli za sebe da smo moderni,prihvatamo sve ono sto dolazi sa Zapada ,pa makar to se i ne smatralo normalnim.

Od Zapada trebamo prihvatati ono sto je dobro,a ne ono sto je lose...

Radimo ,budimo tacni na poslu,iskoristimo vrijeme da napravimo nesto,,,,,......Spomenute stvari ne donosi Zapad,vjera je ta koja od nas trazi ovo...

Medjutim,mi hocemo drogu,blud,normalne predbracne seksualne veze[jao,cuj djevica si !!,jesi zaostala.............,i ko to kaze?.. djevojcica od 14 godina koja je dva puta pohadjala prvi srednje...]

Ma sto bi rekao Ilhamija,''cudan zeman nastade'''...........

Hoces hajr?,necu...Hoces lose?,ma hocu ,itekako........

Uvijek nesto nekom smeta,od davnina je to tako,medjutim ne dozvoliti nekom da radi zbog hidzaba,odnosno zbog marame na glavi,zbog komada itekako vrijednog platna ,ne gledajuci njegove sposobnosti,umijece???

Ne kontam!

Naravno,nije kod svakog ova situacija,medjutim citajuci ,vidim ,ima mnogo sestara koje su se nasle u toj poziciji,neovisno gdje zivjele[ne mora biti Bosna].

Hajde,mogu razumijeti pokrivena zena ,da ne radi kao model,mislim odjece van serijatskih granica...Naravno,ne moze ,jer joj to ne odgovara...Ne vjerujem da bi se ijedna i prijavila.

Ali eto nasao se taj pametnjakovic kojem smeta pokrivena zena ,pa hajde da joj zabranimo i to!!!

....Medjutim,zasto bi nekom smetalo ,ukoliko je profesorica pokrivena?Ekonomista,advokat?

Djevojka koja pored svog tog znanja koje se odnosi na struku koju je odabrala,takodje posjeduje i nesto sto ne mozemo naci kod svakog !Posjeduje vjeru,odgoj,osnovne crtice koje ,ako joj nece pomoci u toj njenoj struci,nece joj vjerujte ni odmoci!!!!

Djevojka koja sve to poznaje,nece dopustiti sebi da flertuje ,poput mnogih radnica  u mini suknjama...Nece zakasniti  mahmurna drugo jutro ,nakon neprospavane noci lumpovanja...

Nece pokusati prevariti sefa ili ostale svoje suradnike ...Nece dopustiti nehigijenu na poslu gdje radi...

Nece se upustati u licne obracune ,poput mnogih koje su na to spremne..

I mnogo toga,..................................

Ali??

Ma,daj ,pusti nam te bajke!!!Zar ne??Sta ja to ovdje pisem?

I sta je sad u ovom lose??Sta to posjeduje djevojka s hizdabom ,sto smeta poslodavcu?

Naravno,mislim na djevojku koja posjeduje umijece za odredjeni posao za koji se prijavila,i naravno na djevojku koja zna osnovna pravila vjere.

Ma,naopaki ljudi postali,i gotovo!!!!!!

Mnogi ljudi pogresno shvataju mahramu,i zenu kad vide...Mnogi su ti koji smatraju eh,to je ''hodzinca'',i to je to..

E pa nije to tako,nisu sve zene s hizdabom hodzince!Mada ,i da jesu ,ne treba niko imati nesto protiv!Pa,zar ne trazimo demokraciju?

Mnoge,te zene koje svakodnevno vidjate s hidzabom,su itekako pametne obrazovane zene.

IKRE-prva objava se ne odnosi samo na muskarca,nego i na zenu.Ne odnosi se samo na nauku usko povezanu s vjerom,nego na razlicite vrste nauka bez koje covjek ne moze zamisliti zivot.

Stoga,djevojka s hidzabom moze da radi u struci koju ona odabere,i ne treba biti niko kome bi to trebalo smetati!

Medjutim,ovo u nekom idealnom svijetu,ili ne??

p.s

Petak je ,najodabraniji dan u sedmici za kojeg nas Poslanik a..s je rekao: "Najbolji dan u kome je ikad izaslo sunce je petak; u njemu je stvoren Adem, a.s.,u njemu je uveden u Dzennet i u njemu je izveden iz Dzenneta i njemu ce nastupiti Smak svijeta. " (Muslim)

Ne zaboravite suru Kehf za koju takodje Poslanik a.s. kaze:"Ko u petak prouci suru El Kehf, od te do slijedece dzume ce ga pratiti i obasjavati svjetlo." (Hakim - sahih)

Takodje salavate ne zaboravite je Poslanik a.s. rekao:"Petkom i uoci petka sto vise na mene donosite salavat, jer cu onome ko to bude cinio biti svjedok i zagovarac na Sudnjem danu." (Bejheki - hasen)

Na kraju svega ,ne zaboravite da smo u Mubarek mjesecu Ramazanu,Ko se Allahu dž.š. približi kakvim dobročinstvom, računat će se kao da je obavio strogu obavezu u nekom drugom mjesecu. Ko obavi strogu obavezu (farz), računat će mu se kao da je obavio sedamdeset farzova u nekom drugom mjesecu..

Allahov Poslanik a.s. je rekao:Petkom ima jedan cas u kome - ako ga potrefi - vjernik, Allaha dz.s., nece ni za kakvo dobro zamoliti, a da mu ga Allah nece dati i dovu uslisati. " (Muslim)

Rabbena tekabbel minna!Amin!

 

04.09.2008.

Aydan -Odjeca

Vjerovatno ste,drage moje sestre,cule za ovu tursku firmu odjece za pokrivene zene..Ukoliko niste ,evo vam prilike.Pored poznate firme Tekbir,tu su jos neke firme konkuretkinje,medju kojima je i spomenuta firma Aydan.Odjecu ove firme mozete naci i u Bosni,naravno.

U zadnje vrijeme,kupujem komplete ove firme.Naravno,u Zenici,pored Tekbira postoje jos tri butika u kojima se moze naci itekako dobra raznovrsna odjeca.Bilo da zelite komplete ,sako i suknja,ili cak tunika duga -hlace,sve to mozete naci pod imenom Aydan.

Naravno cijene i nisu toliko niske,medjutim sve to zavisi od dzepa do dzepa.

Kompleti se u Zenici uglavnom krecu od oko 120 KM,pa do 160KM,200 KM.Ups!!!!

Medjutim,sad je bilo ramazansko snizenje tako da uz skuplji komplet,kupila sam i jedan '''jeftiniji''' od 100 KM.

Vlasnica butika je inace poznanica,tako da imam neke manje popuste svaki put kad odem u Bosnu...

Zasad u svojoj kolekciji imam 8 Aydanovih kompleta.....

Nadam se,tj. cula sam da ima i u Sarajevu butik,pa eto ko bude blizu Zenice preporucujem da navratIte, ukoliko nesto ne kupite,onda bar da vidite!

Prije dva dana pricam s drugaricom,i kazem joj da sam kupila jos dva kompleta,medjutim kad sam joj rekla koliko sam platila,odgovorila je:;''Uh,ne bih ja nikad tolike pare dala za komplet.Ja za te pare nakupujem odjece itekako ,pa kombinujem''.

Sta mislite vi ,sestre??Da li ipak volite platiti i skuplje,ali i da se vidi kad obucete..??Ili cak vise volite drugi nacin ,koji takodje smatram da nije los,...........?

Kako vam se svidja odjeca ove firme??

Bujrum s komentarima!!!

Nekoliko slika ,a adresa je:

www.aydan.com.tr

 

aydan tesettürydan tesettüraydan tesettüraydan tesettüraydan tesettüraydan tesettür

03.09.2008.

www.desertstore.com-----Posjetite i ovaj sajt........Mozda vam se nesto svidi!!!!!!!!

Excellent  Abaya

Turquoise abaya with flared beaded sleevesBrown fashionable abaya
Black Malaki Abaya with lace
03.09.2008.

Vjencanje

  Ove predivne dizajne sam pronasla na blogu sestre iz Malezije..........

Mozete je posjetiti i na adresi datoj na postavljenim slikama.

03.09.2008.

Odjeca-Dizajni

 Da li vam se svidja ??

Ova abaija izgleda bas prakticno i jednostavno.......

 Embroidered Jilbab

 

Cipele mi se ne dopadaju ,jer je stikla previsoka itekako...

 

02.09.2008.

Ramazan u Kairu--Kairo u Ramazanu

Cudna je to zemlja,cudni su ljudi,medjutim ko nije??

Prvi put kad odes,mnogo toga ti bude interesantno,neprihvatljivo,cudno,ali s vremenom postanes dio toga ,i na kraju tesko ti se rastati od tog prelijepog grada ,ili od tog zraka koji te jednostavno nakon nekoliko provedenih godina u njemu ne ostavlja ravnodusnom..

Trenutno nisam u Kairu,ali ceznem za njim i Ramazanom u njemu ...

Gdje god bili ,Ramazan je lijep....

Bez obzira ovdje ,tamo,preko okeana......

Ne moze se zamisliti iftar u Egiptu bez rize ,pileceg mesa, raznih njihovih tradicionalnih jela,ali riza je dominantna na svakoj sofri

.........

Zanimljivo za Ramazan u Kairu jesu i takozvane Maidetu-rahmeh,iftari za siromasne i one koji ne mogu sebi obezbjediti  iftar..

U vecini slucajeva ti iftari se postavljaju u blizini dzamija,mada mogu biti postavljeni i na drugim obliznjim mjestima.

Okicene dzamije,grad ,sve svjetluca,guzva koja je i bez Ramazana prisutna.,medjutim u Ramazanu je jos vise.....

Rijetko da cete vidjeti nekog da ne posti,mada i to se nadje,ali opet ne kao kod ans,evo s balkona gledam komsije postavili stol u basti i caste se,subhanallah......

Prepune dzamije ,zene koje s djecom dolaze u dzamiju ,ne nalazeci u tome nikakve prepreke.

Seste nase koje su nas pozivale na iftare,ne pitajte kakve??

Samo o kojima covjek moze sanjati,mada nije vazno kakav je iftar bio,vazan je nijjet.

Zajednicke teravije,i zajednicki nocni namazi na kojem imam zna da prouci i vise od dva dzuza....

Namaz pocinje u dva sata poslije ponoci........

Postavljeni satori sirom ulica,u kojima se uci Kur'an uz prisustvo velikog broja ljudi i poznatih ucaca...

Mnogobrojni televizijski program raznovrsnog islamskog sadrzaja kako za odrasle ,tako i za najmladje...

A  basbusa??Sta je sad to??Tradicionalni kolac poznat kod Egipcana,kojeg mozete pronaci u svakoj slasticarnoj,a naravno u vecini slucajeva i u svakoj kuci.........

I mnogo toga ,koje je ostalo u sjecanju jedne studentice i dan danas.......

Nekoliko slika ,da vidite kako izgleda Ramazan u Kairu!!!!!!!!!

Ramadanfanous

Shoppingforeid


Image:Hurghada, Mosque at El Nasr Way in Dahar during Ramadan, Egypt, Oct 2004.jpg

01.09.2008.

Postač ima dvije radosti: radost kod iftara i radost kod susreta svoga Gospodara. Zadah njegovih usta je bolji kod Allaha od mirisa mošusa." (Muslim)

Iftar (Arabic: إفطار), arapska rijec koja podrazumjeva vecernje jelo kojim prekidamo post za vrijeme svetog mjeseca Ramazana.Iftar u vecini slucajeva podrazumjeva jedan zajednicki obrok,kojem prisustvuje porodica,rodjaci,prijatelji,itd.

Iftar nastupa  samim ucenjem ezana za Aksam namaz.

Rekao je Allahov Poslanik a.s:

Postač ima dvije radosti: radost kod iftara i radost kod susreta svoga Gospodara. Zadah njegovih usta je bolji kod Allaha od mirisa mošusa." (Muslim)

Inshaallah da Allah dz.s. primi vas post i dobra djela ,i da vam bude  prijatan vecerasnji prvi iftar ovogodisnjeg mjeseca Ramazana..

01.09.2008.

Abaije

Ukoliko vam se nesto od predlozenog svidja ,mozete naci na slijedecim stranicama:

Abaiya: islamicboutique.com
Naocale: decormyeyes.com
Cipele: raffaello-network.com
Hidzab: hijabs-r-us.com
Tasna: thelofthomewares.com.au

 

 

 

hidzab: sunnahstyle.com
haljina: fashionaddicts.com
sandale: shopplanetblue.com

 

[abc.JPG]

الاسلام هو حياتي -Islam je moj zivot
<< 09/2008 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930

ALLAH JE LIJEP I VOLI LJEPOTU!!!!!!

Postavljeni dizajni,ne moraju biti propisna odjeca za van!Dizajni na blogu mogu vam posluziti ,ako ne vani,onda u drustvu s prijateljicama!Uslove hidzaba pogledajte na pocetku bloga!
Sta nase sestre kazu o svom hidzabu???

Napisite svoja iskustva,osjecanja,iskusenja,mozda neka se sestra se okoristi citajuci vasa iskustva...
اللهم اغفر لي و لوالديّ و ارحمهما كما ربياني صغيرا
!!

Odjecu za pokrivene i ostale stvari mozete naci na slijedecim stranicama:
SAJTOVI---HIDZAB

URBAN MUSLIM

HALAL THAILAND

THE ISLAMIC UNION

THE MUSLIM CLOTHING STORE

MODEST CLOTHES

ISLAMIC CLOTHING

HILAL PLAZA

MODERN MUSLIMAH

THE CANADIAN MUSLIMAH


BARAKALLAH

SUNDUS

MUHAJABAT

HANNAH


THE SAMIRA CAFTAN

DESERT STORE


HIJAB HEAVEN

ISLAMIC BOUTIQUE

HIJAB WORLD

EVERYTHING ISLAMIC

MODEST WORLDMUSLIM BASE

SCARF WORLD

2 HIJAB

ALI BABA

SUNNAH STYLE

STORES EBAY

HIJAB SHOP

SHUKR

ISLAM ORIENTPREDIVNE ABAIJE UJEDINJENIH ARAPSKIH EMIRATA

PRIMO MODA

IMAN COLLESCTIONS

INAYA COLLECTION

PINZPINZPINZ

THE CANADIAN MUSLIM

JELBAB

BEENAS

DZILBAB

AL HIJAB WORLD

ESHAKTI

ARABESQUE

ISLAMIC DESIGN HOUSE

RAYANNES DESIGN


AL-HOWDUJ

ARABIAN NITES

AL-SUNDUS

ABIYE

AL YASHMAC

AL-HIJAAB

AL-KARAM DIRECT

AABUKTURSKA ODJECA

TEKBIR

ARMINE

AYDAN

AKER

JILBE

SETRMS

UGOZA

TUGBA

LIVA MODE

MOJ HIDZAB SVIJET---KO POSJECUJE MOJ BLOG???

MOJI FAVORITI
Trijumf Istine
hadzinica
ensarijka
MOJA BOGDA SNA
Tišina
U urbanoj sahari života
RAHAT ĆOŠE
Hikaje- mudrosti
Bosnian nasheeds
Leteci Holandjanin
blob
Bosanski život
Moj put
DRAGI B(l)ože...
Qalb
Nije čovjek ono što misli već ono što čini
Ishranom do zdravlja
hendikepiranidjecak
Dnevnik posebnih
Dnevnik glavobolja
LJEPOTA DUSE
It's time for a cup of tea.
... by Tratinčica
DOWA.
DEVER DUNYA
Sva sreća je u nama,a mi je ne umijemo njegovati.
*FC*BAYERN*MÜNCHEN*
sad nas ima a sutra ko zna
Zijan-ćerka
VATAN
...i još ima naDe...❤
dijetenoci
Krilo od mušice
I can't control my ego
"Allah, zaista, sve čuje i sve vidi." Luqman 28
Cool Sofra
Moj centar svijeta
Duh Koji Hoda
osobe sa invaliditetom
Da ti kazem...
U Ime Allaha,Milostivog,Samilosnog!
AlHaqqa
Mejja-Su
Zapustene stranice starog dnevnika
JEDNOĆA STVORITELJA
HADISI
LJubav u ime Allaha!
Prirodna kozmetika
U.B.Bosnae Zelene beretke Vogosca
Hijab.....moj život
više...

BROJAČ POSJETA
597794

Powered by Blogger.ba